Aktuality

29. 06. 2020

Důležité informace k čerpání Ošetřovného na konco školního roku:

Vážení klienti,

konec školního roku se blíží a některé školy se rozhodly vyhlásit ředitelské volno či zahájit plánovanou rekonstrukci objektu. Jelikož se v těchto případech jedná o plánované uzavření z rozhodnutí ředitele či ředitelky školského zařízení, osobám pobírajícím dávku ošetřovného za této situace ošetřovné nenáleží. V době letních prázdnin již nárok na ošetřovné nemáte, jelikož přijatá mimořádná vládní opatření v souvislosti s úpravou podmínek nároku na ošetřovné jsou platná do 30. června 2020.

Plánovaná rekonstrukce školy ani ředitelské volno nejsou důvody, s nimiž je podle předpisů
o nemocenském pojištění spojen nárok na ošetřovné.

Právní úprava provedená březnovým zákonem č. 133/2020 Sb., o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020, ve znění pozdějších dvou novel se dotkla věkové hranice dětí, na které lze ošetřovné čerpat, jeho výše a podpůrčí doby, avšak nezasahuje do výše zmíněné základní podmínky nároku na dávku (uzavření školy z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události). 

Ředitelské volno ohlášené na poslední dva červnové dny nepředvídanou událostí není. Vyhlašuje se i během roku a rodiče s ním při zajišťování péče o děti počítají, mohou si v zaměstnání vyřídit dovolenou a trávit tak s dětmi delší čas. I táborové turnusy letos začínají již o posledním červnovém víkendu. Pečující osoba takovéto dny nevykazuje ve výkazu péče jako dny, kdy o dítě pečovala z důvodu mimořádného uzavření školy. A tyto dny nejsou omluvenou překážkou v práci na straně zaměstnance.

Ze stejných důvodů by ošetřovné nenáleželo ani v případě plánované rekonstrukce školy.

 

Nárok na ošetřovné rovněž nevzniká ve dnech, kdy je dítě ve škole, a to včetně předání vysvědčení či odevzdání knih. Proto pojištěnec/pojištěnka takové dny nebude uvádět ve výkazu péče jako dny péče o dítě, i když bude dítě ve škole např. jenom 1 hodinu.

ČSSZ